torstai 17. joulukuuta 2015

Oletko sinäkin otsikoinut tiedotteesi väärin?

Kannattaisiko klikkijournalismista ottaa oppia myös hankeviestintään? Kyllä, mikäli on
uskomista Ansis Bogustovsiin. Bogustovs on latvialainen journalisti, joka antoi käytännön vinkkejä siitä, miten saada hankeelle näkyvyttä mediassa

Minkälaista hankeviestintää itse viitsit lukea?

Toki otsikoiden tulee olla totuuden mukaisia, mutta muuten hankeviestintään kaivataan kiinnostavampia, ihmisläheisiä näkökulmia. Hieman lisää uskallusta ja paljon tiivistämistä.
Bogustovsin mukaan hyvä otsikko on 3-5 sanan mittainen.Kiinnostava aloitus on tekstissä entistä tärkeämpää, sillä netissä on helppo siirtyä seuraavaan aiheeseen, jos artikkelin alku on tylsä. Unohdetaan siis tiedotteen alusta ne hallinnolliset taustatiedot ja käydään itse asiaan: mitä hyötyä hankkeesta on.

Ansis Bogustovs korosti puheessaan myös journalistien kiireistä työtahtia. Kun aikaa on vähän, arvossa ovat käyttövalmiit tiedotteet. Kirjoita lehdistötiedotteesi siis valmiiksi  lehtijutun muotoon, tarinaksi.

Siteeraa itseäsi

Kätevä tapa, jota mekin olemme käyttäneet, on itsensä haastattelu. Tiedote vaikuttaa oikean haastattelun perusteella syntyneeltä, kun tekstiin siteeraa itseään.

Mielessä pidettävä pikku vinkki Bogustovsilta oli antaa hankkeille hauskat nimet! Ne jäävät mieleen ja ovat mukavia käyttää viestinnässä.

Kuva ois kiva!

Bogustovs muistutti myös yhä visuaalisemmaksi muuttuneesta maailmasta, minkä vuoksi kuvat ovat entistä tärkeämpiä. Tiedotteen yhteyteen tulisi laittaa hyvälaatuisia kuvia! Hyvät
kuvat lisäävät tiedotteen julkaisun todennäköisyyttä.

Tapahtumien järjestäminen on myös tapa saada asialleen medianäkyvyyttä. Jos lehdistö ei kuitenkaan ehdi mukaan tilaisuuteen, kannattaa kirjoittaa tilaisuudesta juttu itse ja lähettää se kuvineen julkaistavaksi. (Tätäkin olemme kokeilleet, toimii toisinaan!)

Kansainvälisillä hankkeilla on mahdollisuus saada huomiota järjestämällä samanaikaisesti sama tapahtuma useassa eri maassa. Kansainvälisyys tuo pieneen paikalliseen tapahtumaan lisää hohtoa median silmissä.

Perusvinkkejä

Loppuun vielä muutama Bogustovsin käytännön vinkki:
- älä lähetä lehdistötiedotetta perjantai-iltapäivällä
- "Lehdistötiedote" ei ole houkutteleva otsikko
- kopioi tiedote aina sähköpostin viestikenttään. Sen lisäksi sama tiedote liitteeksi.
- muista myös visuaalinen puoli, kuvia mukaan!


Ansis Bogustovs puhui Central Balticin viestintäseminaarissa Riikassa 10.12.2015.

Teksti ja kuvat: Mirkka Pirilä, Laurea-ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti